Το βαμβάκι ή αλλιώς ο λευκός χρυσός της Ελλάδας αποτελεί μια παραδοσιακή εκτατική καλλιέργεια στην περιοχή της Καρδίτσας καθώς και ευρύτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Καλλιεργείται σταθερά σε έκταση πάνω από 2,5 εκ στρέμματα εξασφαλίζοντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και συνεισφέροντας σημαντικά στην κάθε τοπική οικονομία.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αξία του βαμβακιού είναι η απόδοση σε σύσπορο και σε καθαρό βαμβάκι καθώς και η ποιότητα της ίνας.
Η καλλιέργεια ξεκινά την άνοιξη με τη σπορά και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο με τη συγκομιδή κατά την οποία γίνεται απόσπαση του σύσπορου βαμβακιού από τα ανοιγμένα καρύδια. Η συγκομιδή γίνεται με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές.
Η ποσότητα του βαμβακιού που συγκομίζεται παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια για την περαιτέρω επεξεργασία και τη διάθεση του προϊόντος στο εμπόριο.