36303903_10156533176909207_2486644901693882368_n - Copy

Το σιτάρι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο των δημητριακών. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και βιοκαυσίμων.

Η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού στην Ελλάδα σε ετήσια βάση κυμαίνεται κοντά στα 4 εκ. στρέμματα. Συνήθως η σπορά γίνεται το φθινόπωρο. Η τεχνική της καλλιέργειας είναι γνωστή από το παρελθόν ωστόσο για την παραγωγή σκληρού σίτου υψηλής ποιότητας ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας, στη χρήση πιστοποιημένου σπόρου, στην επιλογή της  κατάλληλης εποχής σποράς, στη λίπανση λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Μετά την ωρίμανση των σπερμάτων, γίνεται ο θερισμός, το αλώνισμα και τέλος η αποθήκευση του σιταριού. Το σκληρό σιτάρι μετά τη συγκομιδή του αποθηκεύεται σε κατάλληλους χώρους που διασφαλίζουν καλό αερισμό και έλεγχο της θερμοκρασίας

Η πυκνότητα του, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γλουτένη, κάνει το σκληρό σιτάρι την καλύτερη επιλογή για την παραγωγή αλευριού για ζυμαρικά.

36368829_10156533177064207_4849463980688670720_n - Copy